TUNNEKYMPPI – LAPSEN JA AIKUISEN TUNNEPORTAAT

Oli kyse sitten vanhemmasta, varhaiskasvatuksen tai koulun työntekijästä, me aikuiset tarvitsemme yhtä paljon tunnetaitoja kuin lapset. Jos emme itse kehitä tunnetaitojamme, saaatamme yrittää opettaa jotain, mitä emme itsekään osaa. Voimme kuitenkin opetella yhdessä!

Tunneportaat ovat sopivat kaikenikäisille. Ne sopivat niin tunnetaitojen opetteluun kuin tunteiden käsittelemiseen. Ne sopivat myös kaikkiin ympäristöihin kotiin, varhaiskasvatukseen, kouluun (kaikki kouluasteet), harrastusryhmiin ja työyhteisöihin.

Tunnetaidoista on tutkitusti hyötyä monilla elämänalueilla ja niiden harjoitteleminen kannattaa aina. Tunneportaat antavat helposti seurattavan ja toteutettavan mallin kaikenikäisille. Johdonmukainen ja järjestelmällinen harjoittelu tuo kaikkein parhaimman tuloksen.

 

 

Ymmärrän kysymyksen täysin. Eikö meillä ole jo eri tapoja, malleja ja metodeja tunnetaidoista tarpeeksi? Useimmat tunnetaitojen opettelumallit aloittavat tunteiden tunnistamisesta ja nimeämisestä. Tunteita käsitellään hyvin päätasoisesti. Tunteet ovat kuitenkin kehollisia, joten kehotietoisuus on tunnetaitojen ydin. Ilman sitä jäämme tunnetaidoissa puoleen väliin. Tunnekympissä aloitetaan kehosta ja vasta sitten siirrytään ajatteluun. Portaiden päässä palataan takaisin kehoon.

Tunnekympissä käytetään kehotietoista tunneohjausta. Tämä tarkoittaa, että tunteet kohdataan ja käsitellään kehosta käsin. Tämä on paljon tehokkaampaa ja toimivampaa kuin pelkkä pääntasoinen tunteiden käsittely.

 

 

Tunnetaitoja ei näe ulospäin ja niitä on vaikea mitata silmämääräisesti. Miksi sitten nähdä kaikki vaiva opettelussa, jos tulokset eivät ole taattuja? Vaikka tunnetaitoja ei voi mitata mittatikulla, taitojen kehittymisen ja siitä seuranneen hyödyn voit nähdä arjessa ja työssä.

Voit huomata esimerkiksi, että…

✅ Sinun helpompi havainnoida ja hyväksyä tunteesi. Et pakoile tai pinnistele tunteita sisääsi.

✅ Et pelkää tunteita, vaan sinulla on varma olo niiden kanssa. Sinulla on keinoja säädellä, käsitellä ja purkaa tunteita.

✅ Ymmärrät tunteitasi paremmin ja niitä edeltänyttä tai niistä seurannutta toimintaa.

✅ Olet yhteydessä tunteisiisi ja pystyt ilmaisemaan aitoja tunteitasi niitä piilottamatta.

✅ Pysyt kauemmin tunnetasapainossa, etkä reagoi asioihin voimakkaasti.

✅ Pystyt paremmin tunnistamaan toisten, niin aikuisten kuin lasten, tunteita ja ymmärtämään niitä

✅ Pystyt erottamaan omat tunteesi toisten tunteita, eikä muiden tunteet tartu tai vaikuta sinuun voimakkaasti.

✅ Huomaat vuorovaikutuksen helpottuneen, koska itsetuntemuksesi ja tunnetuntemuksesi on lisääntynyt

✅ Pystyt paremmin välttämään konfliktitilanteita ja selviämään niistä nopeammin

✅ Ongelmanratkaisukykysi on parantunut, koska tunteet eivät vaikuta niin paljon ajatteluun

Ja tässä vain muutamia asioita listattuna, mistä huomaa tunnetaitojen parantuneen ja mitä hyötyä ne voivat tuoda sinun ja lapsen elämään.

 

 

Jaan tuskasi. Tunnetaitojen opettaminen ei ole yhtä helppoa tiedon hankkiminen. Usein teemme tuplatyötä siinä, että opettelemme itse tunnetaitoja ja opetamme samaan aikaan. Tunnekympin tarkoitus on tehdä tunnetaitojen opettelemisen ja opettamisen niin helpoksi kuin vain mahdollista. Valmiit tietopaketit ja harjoitukset auttavat meitä pääsemään alkuun ja jatkamaan tunnetaitojen parissa.

Vaikka tunnetaitojen harjoittelu ja opettaminen on haastavaa, on se myös merkityksellistä ja erittäin antoisaa. En ole ikinä kuullut, että joku olisi katunut tunnetaitojen harjoittelua tai opettamista. Ja vaikka alku voisi tuntua hankalalta, mitä enemmän etenemme, sitä helpommaksi se tulee. Meitä motivoi niin onnistumiset kuin hyötyjen todistaminen.

Mikään ei ole palkitsevampaa kuin huomata omien tai lapsen taitojen edistyneen!

 

 

MISSÄ VOIN OPETELLA TUNNEPORTAITA?

Voit opetella tunnekymppi – lapsen ja aikuisten tunneportaita joko itsenäisesti verkkokurssin avulla. Räjähdysvaara! – lapsen ja aikuisen tunnetaidot, itsesäätely ja itsemyötätunto verkkokurssilla sekä syventää tietojasi ja parantaa taitojasi Räjähdysvaara plus+! – entistä syvemmälle tunnetaitojen, itsesäätelyn ja itsemyötätunnon maailmaan. Löydät linkit kursseihin alta.

Voit tilata koulutuksen työyhteisölle, luennon vanhempainiltaan tai työpajan tapahtumaan. Pyydä tarjous laittamalla viestiä tiia@positiivinenkasvatus.fi.

Voit myös varata yksityistapaamisen, jossa voimme käsitellä tunnetaitoja ja tehdä sinulle sopivan harjoitusohjelman. Voit lukea eri tapaamispaketeista lisää täältä.